Mnohí pediatri dobre spolupracujú so sociálne znevýhodnenými skupinami

14.02.2010 Celý región

Soľ 14. februára (TASR) - Výskyt najrôznejších druhov chorôb u novorodencov až po dospelých napomáha eliminovať viacero typov dostupných vakcín.
Podľa názoru niektorých zdravotníckych pracovníkov sa spolupráca lekárov a pacientov pri povinnom očkovaní za posledné roky zlepšila aj v prípade ľudí pochádzajúcich zo sociálne znevýhodneného prostredia.
\"Mojou výhodou je, že poznám niekoľko generácií mojich pacientov, takže komunikujeme spolu veľmi dobre, \" uviedla pre TASR lekárka Eva Pinterová, ktorá pôsobí v detskej ambulancii v obci Soľ už takmer 30 rokov. Ako dodala, viac ako 70 percent zdravotnej dokumentácie, ktorú zhromažďuje vo svojich kartotékach, sa týka rómskych detí a mládeže do veku 19 rokov. \"Takmer všetky matky so svojimi potomkami absolvujú povinné očkovania v priestoroch nášho zdravotníckeho strediska, niekedy sa samozrejme stáva, že ideme do terénu hlavne v prípadoch, ak sa nám rozšíri ochorenie žltačky, \" informovala Pinterová. Podľa jej slov bola situácia ohľadom vírusovej hepatitídy vážnejšia v jeseni minulého roka, keď bolo zaznamenaných 18 prípadov nákazy. Zaočkovaných bolo vtedy asi 600 ľudí. \"Podobný problém sme zaznamenali asi pred desiatimi rokmi, \" poznamenala pediatrička.
Pinterová tvrdí, že o vakcíny proti sezónnej chrípke jej pacienti z obcí Čaklov, Soľ, Hlinné a Rudľov, okres Vranov nad Topľou, nemajú veľký záujem. \"Keď sme očkovali v jesenných mesiacoch roku 2009 ľudí v teréne proti žltačke, asi 150 z nich sa zároveň zaočkovalo aj proti chrípke. Do ambulancie nás za týmto účelom však navštívilo len zopár školopovinných detí, \" povedala Pinterová.
Zdravotné stredisko v obci Soľ navštevujú aj prvorodičky, ktoré v mnohých prípadoch nedovŕšili vek 18 rokov. \"Musím potvrdiť, že sa matky o svojich novorodencov starajú dobre a pridržiavajú sa nastaveného očkovacieho kalendára. V poslednom období som nezaznamenala, že by som ošetrovala výrazne zanedbané dieťa, \" konštatovala pediatrička.
Lekárka tvrdí, že mnohí pacienti a ich rodičia sú však nedôslední pri vyberaní predpísaných liekov. \"Ak sa cítia len trocha lepšie, prestanú s ich konzumáciou. Vo viacerých prípadoch pretrvávajúceho ochorenia, napríklad angíny, pomôže až očkovanie, \" dodala Pinterová. Podľa jej slov sa v priestoroch detskej ambulancie sporadicky aplikujú pacientom aj očkovacie látky, ktoré nie sú plne hradené zo zdravotného poistenia. Týka sa to napríklad ochrany pred kliešťovou encefalitídou či ochorením rakoviny krčka maternice, ktoré sa stále viac dostáva do širšieho povedomia verejnosti.
 

Vyberte región